Видео Реклама – История и Тенденциите Днес

Блог

Какво е видео рекламата

Преди да се гмурнем в прегледа на история на видео рекламата, е необходимо да обясним каква по-точно е дефиницията на това понятие.

Видео рекламата е маркетинг подход, чиято цел е да популяризира даден продукт, услуга или бизнес. Тя се отличава от другите рекламни форми със способността си да привлича по-ефективно вниманието на зрителите и да го задържа за по-дълго време.

Но на какво се дължи това, как е започнало всичко и как се развива в сегашната ера на бърз технологичен напредък?

В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, като разгледаме темата за историята на видео рекламата и тенденциите днес.

Заснехме тази реклама за Pepsi България

Видео реклама - история и тенденциите днес 1

Предимства на рекламата с видео

Може би е добре да започнем от това защо, в крайна сметка, толкова широк брой големи бизнеси (и не само) се доверяват на видео рекламата като средство за промотиране и разпространение на техните услуги и продукти.

Основното предимство на този подход е, че той ангажира почти всички сетива и това позволява въздействие по най-завършен начин. Видеоклиповете могат да предадат много информация за кратко време и да го направят така, че да е лесно за разбиране и възприемане от страна на зрителите.

Тук много по-пълноценно може да се използва елементът на „сторителинг“. Всички обичаме истории. Особено такива, с които се свързваме емоционално по някакъв начин. А както знаем, продажбите се основават предимно на емоция.

Историите пряко въздействат на човешката психика и често го правят успешно.

История на рекламата ; history of advertising

Кратка история на видео рекламата

Първата видео реклама в света се появява на 1-ви юли, 1941 г. в САЩ. Продължителността ѝ е 10 секунди и струва само 9 долара (или приблизително 157 долара днес). Но тъй като тогава не всеки има телевизор у дома си, тя достига до едва 4,000 души.

Пионерите са нюйоркската компания за часовници Bulova Watch Co., които се включват с 10-секундно послание точно преди бейзболния мач между „Бруклин Доджърс“ и „Филаделфия Филис“.

Зрителите виждат на черно-белите си екрани изображение на часовник Bulova, наложено върху картата на Щатите. А малко след това се чува мъжки глас зад кадър, който съобщава: „Америка се движи по времето на Bulova.“

Кратко, просто и ясно – компанията използва иновативен подход, за да се рекламира и наложи сред конкуренцията в бранша. Спотът на Bulova напълно революционизира рекламата, и други компании бързо последват нейния пример.

Но тъй като това се случва във времената на Втората световна война, телевизионните реклами набиват широка популярност и виждат истински успех няколко години по-късно.

Първата телевизионна реклама на часовници Bulova

Видео реклама - история и тенденциите днес 2

Златните години на ТВ рекламата

Телевизионните реклами придобиват максимална популярност през 50-те и 60-те години на ХХ век. В началото са били рекламирани часовници, пасти за зъби, блендери и всякакви сходни продукти. Но по-късно рекламата започва да се разпростира на нови хоризонти, като бива използвана дори за политически кампании.

По това време ТВ програмите в САЩ започват да бъдат спонсорирани от рекламодателите. Или с други думи, марките имат пълен творчески контрол върху предаванията, които произвеждат, и дори могат да блокират конкуренцията от реклами по време на излъчването им.

Между 1949 и 1951 г. разходите за телевизия се увеличават от 12,3 млн. долара на 128 млн. долара. До 1954 г. телевизията се превръща във водеща медия за реклама. Още тогава, тя заменя радиото като източник на информация в повечето домакинства и до 1960 г. достига до 90% разпространение.

В края на 70-те години големите 3 американски медии (ABC, CBS, NBC) печелят приблизително 4 милиарда долара от телевизионни реклами. Светът на бизнеса вече е наясно със силата на видео рекламата.

А малко по-късно, през 1984 г., се появява революционната кампания на Apple Macintosh, която и до ден днешен се смята за една от най-великите в историята. Цената й  била около 500,000 долара, а приходите от продажби след това били около 7 пъти повече (3,5 милиона долара).

Звучи като прилична възвръщаемост на инвестицията, нали?

Революционната реклама на Apple за Macintosh

Видео реклама - история и тенденциите днес 3

Кои са пионерите в създаването на реклама

Няма как да не споменем и отдадем почит на основополагащите гении в света на рекламата. Това са имена като Дейвид Огилви, Уилям Бернбах и Лео Бърнет.

Те и още няколко други визионери са оформили това, което знаем като история на видео рекламата.

Дейвид огилви - рекламист ; david ogilvy - advertiser

Дейвид Огилви

Рекламист

Дейвид Огилви неслучайно е наричан „бащата на рекламата“. От живот сред амиши във ферма, до върховете на рекламния бизнес – такъв голям контраст явно ражда добри плодове в креативен аспект.

Той създава рекламната си агенция през 1948 г. и е въпрос на няколко години да разгърне своята визия и да започне да работи с големи клиенти като Shell, Dove, The Economist, Rolls-Royce, British Airways и други.

В света на рекламата той остава известен със своите иновативни послания и прости, но ефективни маркетинг принципи.

Снимка: Wikimedia Commons.

Уилям бернбах - рекламист ; william bernbach - advertiser

Уилям Бернбах

Рекламист

Уилям Бернбах е американски рекламен директор. Той е един от тримата основатели на международната рекламна агенция Doyle Dane Bernbach, създадена през 1949 година.

Ръководи много от пробивните рекламни кампании на фирмата и оказва трайно влияние върху структурите на творческите екипи, които до ден днешен са широко използвани от рекламните агенции. Оставя следа в историята на рекламата чрез свои успешни кампании за марки като Volkswagen и Polaroid.

Снимка: Jack Carrick, Los Angeles Times, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons.

Лео бърнет - рекламист ; leo burnett - advertiser

Лео Бърнет

Рекламист

Лео Бърнет е основател на рекламната агенция „Лео Бърнет Къмпани“. Той играе важна роля в развитието на съвременната реклама и е автор на множество популярни кампании.

В началото, компанията му вижда трудности по пътя си, но благодарение на проницателността и стремежа към съвършено изпълнение на Лео, скоро тя прави някои много добри попадения и променя хода на рекламата за всички останали.

А приходите говорят сами за себе си – по едно време агенцията му печели повече от 25% от рекламните приходи в Чикаго (7,7 милиарда долара).

Някои от компаниите, които доверяват рекламите си на него са General Motors, Nestlé, Philip Morris, Procter & Gamble, United Airlines и други.

Снимка: Wikimedia Commons.

Рекламата след появата на интернет

1990 г. – Бележи началото на интернета. Тим Бърнърс-Лий създава „световната уеб мрежа (www)“ и това отваря нови хоризонти за един глобално свързан свят.

1994 г. – Онлайн рекламата започва с първия банер, който гласи „Някога кликвал ли си с мишката тук? -> Ще го направиш.“ Говори се, че 44% от виделите банера са кликнали на него.

Първи банер

2005 г. – Стартира платформата YouTube. Година по-късно започва и разработването на концепцията за онлайн видео реклами.

2007 г. – Появява се Netflix. Този начин за директен стрийм към зрителя е нещо ново.

2022 г. – За пръв път в историята стрийминг платформите надминават зрителския интерес, в сравнение с кабелната телевизия.

Видео и телевизионна реклама

Години наред рекламите се ограничаваха до обявите, вестниците, радиата и телевизорите. Днес, благодарение на iPhone от Apple, видео рекламите достигнаха до екраните на мобилните устройства.

Специализираните приложения за видео стрийминг като YouTube, както и интернет браузърът Safari на Apple, направиха това по-лесно за всички.

Платформата YouTube се появява през 2005 г., а смартфоните – през 2007. С напредване на технологиите, начинът, по който хората консумират съдържание, започна да се променя драстично.

Интернет, компютрите и смартфоните вече заемат голяма част от ежедневието ни, а опасението за намаляващата способност за задържане на вниманието, особено на по-младите поколения, е масово разпространено.

Какви са тенденциите в днешно време

Днес видео съдържанието се превърна в доминираща форма на медийно потребление. Тази промяна се дължи отчасти на възхода на платформите за социални медии YouTube, TikTok и Instagram. И отчасти защото може би това е най-бързият начин за предаване на информация.

Бизнесите и рекламодателите се адаптират към тези промени, като създават съдържание, специално пригодено за онлайн платформите, гарантирайки, че посланията им достигат до целевата аудитория там, където тя е най-активна и ангажирана.

А телевизията вече има конкуренция в алтернативните платформи за реклама или стрийминг, като например YouTube, Twitch, Netflix и други.

Тенеденции в рекламата

Има ли бизнеса нужда от видео реклама?

Както вече споменахме, видео рекламите често са по-завладяващи и по-запомнящи се от другите форми на реклама. Те могат да помогнат на дадена марка да се свърже с аудиторията по по-емоционален и въздействащ начин.

Това допринася на бизнеса да затвърди имиджа на своя бранд и дейност в съзнанието на аудиторията, зрителите и потенциалните клиенти. Ефектът е усилено бранд присъствие, което ви отличава от конкуренцията, и маркетинг, който ви носи резултати.

Видео рекламата играе важна роля в изграждането на марката. Добре изработената реклама може да предаде ценностите, характера и посланието на бранда по начин, който се свързва със зрителите.

Създаване на емоционална връзка с потребителя

Аспектът на разказване на истории във видео рекламата е силен, защото създава емоционална връзка между компанията и потребителя. А знаем, че когато потребителите се чувстват свързани с даден бранд, е по-вероятно да му се доверят и да станат дългосрочни лоялни клиенти.

Когато зрителите се свържат или припознаят в една реклама, е по-вероятно да я запомнят, а оттам и продукта или марката. И следователно рано или късно това да конвертира в продажби.

Може би всеки един от нас е запомнил поне една реклама или креативна реплика от такава. Именно това е част от силата на този маркетинг подход.

Изработихме тази ТВ реклама за магазини ЗОРА

Видео реклама - история и тенденциите днес 4

Други форми на видео рекламата

За да извлечете ползите от видео промотирането на вашата дейност, не е задължително това да се прояви под формата на телевизионна реклама.

Ако вашият бизнес или проект е в по-начален етап, то решения като explainer video, корпоративно видео или дори продуктово видео, биха били от изключителна полза за запознаване на вашите потенциални клиенти с дейността ви и изпъкване сред конкуренцията.

При всеки случай, ако искате нещо да бъде заснето качествено и бързо, ние сме насреща да ви съдействаме!

Имате нужда от видео реклама?

Разгледайте нашите услуги или се свържете с нас, за да намерим най-доброто решение за вас.

видео реклама, дейвид огилви, история на видео рекламата, история на рекламата, история на тв рекламата, история на телевизионната реклама, лео бърнет, реклама, уилям бернбах
Предишна публикация
Най-добра програма за видео обработка / видео монтаж

Подобни Постове