Какво е Explainer video (експлейнър видео)?

Нека първо да обясним какво е Explainer video (преведено буквално обяснително видео). Това са кратки и забавни анимирани видеоклипове, с които дадена компания дава информация за себе си, за своята работа, обяснява някоя своя услуга или как работи някой нов продукт.

Тези симпатични клипове най-често са полезни при решаването на проблеми, които могат да възникнат при нейните потребители.

Explainer видеата най-често се споделят онлайн и са чудесен начин не само за по-добро позициониране на сайта на компанията в търсачките, но и спомагат за по-лесното таргетиране на аудиторията.

Отдавна установен факт е, че именно съдържанието на експлейнър видеоклипове отчита най-голяма възвръщаемост на инвестицията. Поради това е сред най-предпочитаните типове рекламни видео материали.

Explainer video 1

История на Explainer video клиповете (експлейнър видеата)?

Определено не може да се каже, че историята на explainer видеоклиповете датира стотици или хиляди години назад. В интерес на истината тя започва през 2009-та година, когато младата още компания Dropbox наема фирмата Common Craft със задачата да изработят рекламно видео, с което да се обясни как работи cloud услугата.

Explainer video 2

Explainer video-то на Dropbox генерира над 10 милиона потребители!

След този невероятен успех на този формат обяснително рекламно видео, редица други големи компании и корпорации дори решават да използват explainer видео в маркетинг стратегиите си.

Едно от първите анимационни студиа, които хващат вълната на експлейнър видеото е Epipheo Studio. През 2009-та година те създават explainer видео за Google Wave. И въпреки, че видеоклипът за Google Wave не е поръчан от Google, той поставя Epipheo в радара на много големи компании и стартъпи и спомага за израстването на техния бизнес.

Explainer video 3

Истинска експлозия от експлейнър видеоклипове

През 2010г. Daily Planet Productions работи с компанията Groupon, за да създадат серия от видеоклипове, които обясняват тяхната услуга.

Тези видеоклипове са в огромна помощ на Groupon, като помагат на потребителите да разберат как работи услугата и също така да проумеят идеята за колективното (групово) пазаруване.

Причината тези видеоклипове често се разглеждат като начало на манията за explainer video, е, че Groupon направо избухна. Техните експлейнър видеа станаха вирусни и много бързи и други стартъпи осъзнаха силата на видеото, с което да обяснят услугата си.

Explainer video 4

Начало на explainer video манията

Е, разбираемо е, че след като 1-2 компании постигат такъв невероятен успех за бизнеса си само от едно простичко explainer video и други масово повличат крак.

Именно в началото на 2010 г. се утвърждава и терминът „Explainer Video“. Независимо дали го наричаме „демонстративно видео“, „как работи“ или „интро видео“, идеята е една и съща – да обяснява.

С избухването на пазара за explainer видео се появява и нова вълна от анимационни студиа на сцената. По този начин се отговаря и на търсенето на пазара за изработка на рекламно експлейнър видео. Всяко студио има свой стил и начин на работа с клиенти. Някои наемат отдалечен екип от фрийлансъри, други пък имат студио, където цялата работа се свършва вътрешно.

Ако не беше viral природата на видеоклиповете за Groupon и Dropbox, идеята за explainer video можеше и да ни подмине.

Анимирано explainer video, което изработихме по програмата на ЕС Horizon2020 и проект Impressive

Explainer video 5

Основният плюс на explainer video клиповете

стига да са направени професионално и с въображение, е фактът, че те привличат лесно и бързо вниманието на аудиторията. Те са едновременно занимателни, любопитни и силно информативни.

Ние сме наясно, че всеки предпочита да изгледа един клип, вместо да види снимка или да прочете текст. Без значение е дали клипа е образователен, информативен или забавен.

Заради всичко това и водещата интернет търсачка Google приема видеото като един от най-интригуващите формати за онлайн съдържание. Топ търсачката автоматично класира уеб сайтовете с видео съдържание на по-предни позиции.

Счита се, че всяка интернет страница без видео съдържание, има точно 53 пъти по-малко шансове да попадне на първа страница в Google, в сравнение със страница, съдържаща видео.

Факт е и, че потребителят се концентрира върху дадена страница средно за 8 секунди, докато ако тя има и експлейнър видео в съдържанието си, това време вече става 120 секунди.

Изработихме и това супер симпатично 2Д експлейнър видео за революционния PET CT скенер на Acibadem

Explainer video 6

Когато изработваме по поръчка на клиента дадено explainer video (експлейнър видео)

или иначе казано анимирано видео, ние винаги имаме предвид основополагащата максима, че видеоклипът е най-масирано споделяният вид съдържание в интернет. Съотношението в това отношение между видео и текст /или линк/ е 12 към 1.

В това отношение за бизнеса далеч не е маловажен и фактът, че нашите експлейнър видеоклипове са издържани напълно в духа на тенденцията да засилват в максимална степен силната връзка между бранда и потребителите.

Не бива и да се забравя, че според проучванията 96 на сто от тях споделят, че именно видеото играе важна роля при вземането на окончателно решение за покупката на дадена стока или услуга на съответната компания.

Изгледайте и това motion graphics видео, което изработихме в изометричен стил за проект GIFT

Explainer video 7

 Ето и няколко различни варианта, при които да използвате explainer video:

1. Представяне на продукт или услуга

Вече почти няма голяма световна компания, която да не използва експлейнър видео. Било то както за да представя своите продукти или услуги както пред аудиторията си, така и сред многобройните си служители.

Това е може би най-лесният начин една информация бързо, лесно и ефективно да се спусне от най-горните етажи в една компания и да достигне до всяка една точка на света, където има човек, който се интересува от нея.

2. Explainer video вместо скучна powerpoint презентация

На всички са ни омръзнали скучните и често досадни презентации, които от време на време се налага да гледаме. Страхотен начин да разнообразите вашите представяния на работни срещи е именно превръщането на статичните слайдове в анимирано explainer видео.

Чрез експлейнър видео ще впечатлите аудиторията си и ще грабнето вниманието.

2. Обучение на служителите

Много компании, както вече споменахме, използват именно експлейнър видеоклиповете за обучение на своя екип и най-вече на новите си служители.

Тук ползите са най-вече за това, че по този начин се спестява не само времето, но и много ресурси на служителите на по-горни позиции.

Explainer видеата носят огромни ползи за бизнеса!

Продават

Конвертират зрител в клиент – най-голямата полза от explainer video е, че помагат на потенциалния клиент да разбере същността на продукта или услугата ви по-добре, а това го подтиква да вземе бързо решение да купува.

Лесно асимилиране

Представяне на дадена информация по кратък и забавен начин, което прави асимилирането и в пъти по-лесно, отколкото при четене на дълъг текст.

По-добро класиране

По-добро класиране в търсачките – по статистика потребителите остават на една сраница средно по 8 секунди, но ако попаднат на едно интересно обяснително видео, това време веднага ще се покачи на няколко минути. А Google обича това!

Споделяне

Споделяне в социалните мрежи – най-споделяното съдържание в социалните медии безсъмнено е видеото, а хората обичат съдържание, за което мозъка им определя, че носи ценна информация.

Бива ни и в изработката на explainer видеа за софтуерни решения като това на Kanbanize

Explainer video 8

Експлейнър видеото се налага все повече благодарение на интернет

защото се увеличават компаниите, които разбират, че чрез него могат сериозно да подобрят бизнеса си. Могат да засилят рекламното си присъствие и реалните сделки. Да въздействат активно на потребителя и да минат едни гърди пред пряката си конкуренция.

Освен всичко друго анимираното експлейнър видео е много полезно и за вътрешни комуникации в самите компании, което също е от голямо значение за развитието на бизнеса.

Днес бизнесът има възможност да избира между различни стилове на explainer video според услугите или продуктите, които предлага, според таргет групата, в която се цели, както и според самите начини и средства на създаване на самите експлейнър видеоклипове.

Най-популярно си остава разбира се анимираното видео, в което създателите му могат свободно да боравят с музиката, цветовете, звуковите ефекти и всички останали средства на анимацията, с които се привлича аудиторията и се задържа нейното внимание.

Анимираното видео обикновено разказва истории и спомага за приближаването на бранда до хората. Помага и за предизвикването на силно емоционална реакция в потребителя.

Ако и вие като нас обичате ароматно кафе, това explainer video, което изработихме за Kafemania е специален поздрав за вас

Explainer video 9

Възможностите при използване на explainer video са буквално безкрайни

Само от вашите собствени виждания и цели, както и от нашите умения зависи по какъв начин точно искате да изразите идеите си във формата на explainer video, а ние владеем всеки от тях.

В своята работа ние от Медия Трейдинг сме изработили десетки забавни и работещи анимирани explainer видеоклипове. Работили сме за най-различни клиенти и партньори. Смеем да кажем, че нашата креативност, различна гледна точка и смелост да експериментираме „раждат“ истински експлейнър видео бижута, които всяка компания би се гордяла да притежава.

Ето и малко повече интересна информация относно историята на Explainer video-то.

Поръчайте explainer видео

Ще създадем за вас страхотно и креативно explainer видео, което да превръща зрителите ви в клиенти. Всичко, което трябва да направите е да ни пишете още днес!