Обучително видео

Обучително видео – изработка на обучителни видеоклипове за бизнеса

Обучителните видеоклипове са инструмент, от който всеки бизнес може да се възползва за подобряване както на вътрешната, така и на външната си комуникация. А тя е най-важният фактор за успешното развитие на всяка компания.

Ако направите кратко проучване из мрежата ще разберете, че няма голям бизнес, който да не използва изработка на обучително видео.

Защо обаче все още има толкова много фирми, които отказват да въведат този тип видеа в работата си?

Отговорът, разбира се, е различен и строго индивидуален за всяка една от тях. Някои продължават да залагат на познатите и старомодни методи, това което ги кара да се чувстват комфортно. Други просто не се интересуват от това да улесняват работата на екипите си, а трети направо неглижират целия този процес.

Обучително видео 1

Кога е удачно да използвате обучително видео?

Професионални обучения

Чрез използване на обучително видео всяка фирма може да обучи служителите си или пък всеки уебсайт да обучи своите потребители.

Всеки добър бизнесмен знае, че живеем в забързан век, в който всяка минута работа е от значение за бизнеса му и не трябва да се губи излишно време за обучение на служители. Затова вместо да ги карате да четат тонове документи и да слушат сложни обяснения, с едно или серия от кратки видеа можете да ги обучавате много по-лесно и резултатно.

По този начин компанията ви ще спести много време и ресурси, които хората на по-високи позиции трябва да вложат в обучението на новите ви кадри.

Презентация на нов продукт

Когато една компания прави някаква промяна или предлага нов продукт, трябва целият й екип да бъде запознат и да има представа от случващото се. В такава ситуация обучителното видео ще ви свърши чудесна работа.

Чрез него лесно, бързо и ефективно можете да обясните на служителите си от всички нива новите си продукти или услуги и ползите от тях.

Разбира се подобно обучение може да се отнесе и към вашите клиенти или потребители.

Вътрешна комуникация

Представителите на всяка голяма компания знаят, че един бизнес най-лесно се руши отвътре. А най-важният фактор за постигане на успех е добрата комуникация между целия екип. Без него компанията се лишава от своето единство, а идеологията й губи своя смисъл.

Кратките обучителни видеа са начин да предотвратите това. Чрез тях служители на всички нива могат успешно да комуникират помежду си, да съгласуват стратегиите и нуждите на компанията и да синхронизират работата си. Така визията на бизнеса ви винаги ще бъде на ниво.

Обучително видео 2

Какви са най-големите ползи на обучително видео?

Намаляване на разходите

Изработката на дори само едно обучително видео може да ви спести стотици и дори хиляди левове, които иначе бихте вложили в най-различни други материали.

Ръководства

Нека бъдем честни – на никой не му се четат огромно количество страници само за да намери малко полезна информация за новата си джаджа. Изключително много ще улесните клиентите или потребителите си ако просто им покажете обучително видео, в което да отоговорите на всички въпроси. Това би ви спечелило точки пред конкуренцията.

Пестите време

Ако заложите на видео обученията, е абсолютно гарантирано, че ще си спестите десетки часове и защо не цели дни, които иначе трябва да прекарате в безкрайни обяснения и повторения.

Сложни концепции

Понякога се налага да обясните нова концепция пред потенциални инвеститори. В такъв случай е добре е да заложите видео, за да ги улесните и да сте сигурни, че всички ще разберат идеята ви от първия път.

Обучително видео 3

Типове обучително видео

Типовете обучителни видеоклипове като начин на изпълнение основно се делят на три – заснети, анимирани или комбинация между видеозаснемане и видео анимация. От тук нататък пък можем да ги разделим и спрямо конкретната им функция.

Ето от най-разпространените типа обучително видео:

Видео за назначаване на нов персонал

Видеоклиповете за назначаване на нови хора в екипа на компанията (или още познати като onboarding видеа) са едни от най-разпространените.

Причината е проста – много по-лесно можеш да онагледиш работния процес пред някой, който за пръв път ще се сблъска с него когато му го покажеш стъпка по стъпка визуално отколкото да разчиташ на вербални обяснения.

Така и информацията, която се опитвате да предадате всеки път ще бъде консистентна и лесно разбираема, докато ако трябва да разчитате на човек, не е сигурно дали всеки път с еднакъв плам и желание би обучил новия колега.

Видео за инструкции за употреба

Обучителните видеоклипове с инструкции за употреба на даден продукт или устройство също са изключително разпространени.

Тук отново стигаме до факта, че хората по принцип не обичат да четат дълги текстове и то обикновено написани със ситен шрифт, в който трябва да се взираш докато не те заболи главата.

Много по-лесно и предпочитано е за потребителите да си пуснат и изгледат едно кратко видео, в което набързо да им стане ясно как да боравят с дадения продукт.

Видеото позволява и бързо прескачане от секция на секция, но най-важното е че визуално показва конкретната работа и функция на устройството.

Видеа за предаване на уроци и лекции

В днешно време онлайн образованието навлиза с пълна сила. Учениците и студентите днес предпочитат да изгледат урока си в удобно за тях време и по няколко пъти с възможността да превъртат, спират и да пускат видеото от желаната секунда.

По този начин много по-лесно и по доста по-интересен начин могат да получат необходимата информация. Когато един текст е онагледен с примери от движещи се картини, мозъка ни много по-песно запомня и прави асоциации. Това води и до по-бързо и лесно научаване на материала.

Силата на обучителното видео

Използвайте силата на обучителното видео във ваша полза. Ако сте мениджър на компания или отдел, ако управлявате учебно заведение или пък произвеждате продукт, то вие можете значително да подобрите преживяването на вашите потребители, студенти или зрители.

Използвайте обучителни видеоклипове като част от процеса ви. Това ще подобри позициите ви спрямо пряката конкуренция и ще ви спечели доверието на потребителите.

Поръчайте обучително видео

Поръчайте изработка на обучителни видеоклипове! Не губете ценно време, което можете да инвестирате в други сфери на бизнеса си. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да оптимизирате процеса по обучение на вашия персонал или клиенти чрез обучително видео.