Най-добра програма за видео обработка / видео монтаж

Блог

Коя е най-добрата програма за видео обработка / видео монтаж през 2024-та година?

Има ли такова нещо като най-добра програма за видео обработка или видео монтаж? Разбира се, че няма! В следващите редове ще научите защо смятаме така.

Човек и добре да живее, все в някой момент снима видеоклипове и често се налага след това сам да направи видео монтаж (видео обработка) на клиповете си. Ако сте заснели видео не може да не сте се почудили: „С коя програма да обработвам клипове?“. Със сигурност сте прелистили и Гугъл с търсенето: „безплатна програма за видео обработка“ или пък „най-добра програма за видео монтаж“.

Да, да… знаем, че в интернет има най-различни програми за видео обработка и видео монтаж, затова сте попаднали и на тази наша статия разбира се. Мнозина се опитват сами да монтират или обработват видеата си. Всички тези безплатни или платени софтуери за видео обработка и монтаж ни дават възможност да се самообразоваме и развием в тази насока, да научим много нови неща и защо не да се реализираме професионално в сферата на видео монтажа и видео пост-продукцията.

Изкуството да монтираш кадрите така, че да се получи възможно най-качествено и въздействащо видео, е голяма тръпка и чрез него всеки ваш клип може да се превърне в миниатюрен шедьовър. Само трябва да имате желанието и въображението за това (е, и времето де…).

Безплатни и платени програми за видео обработка (видео монтаж)

Безплатните и платените програми за видео монтаж не са една и две и всяка от тях има своите силни или слаби страни. Ето поради тази причина смятаме, че няма перфектна програма за видео обработка или монтаж. Всеки видео софтуер предлага нещо в дизайна или функционалността си, което би допаднало на определен човек и не би се харесало чак дотам на друг. Все пак ако говорим за професионален видео монтаж за кино, телевизия или онлайн съдържание, то трябва да знаете, че отдавна вече има няколко програми, които са приети за стандарт в индустрията. Такива са Davinci Resolve без която професионалните колористи не могат да живеят, Avid Media Composer, Adobe Premiere Pro и Final Cut Pro.

В тази статия сме решили да ви представим най-добрите програми за видео обработка (видео монтаж). Ако търсите безплатна програма за обработка на видео можете а прескочите до секцията с безплатни програми за видео монтаж. Там ще намерите програми за видебо обработка за Windows 10 (и по-стари), така и за MAC. С тези безплатни приложения за видео монтаж определено ще можете да свършите доста работа. Ако пък са ви необходими по-професионални функционалности ще е добре да продължите с лек скрол и да разгледате списъка ни с топ платени програмиа за обработка на видео.

Е, стига толкова с това въведение скролнете и да започваме с основното.

Програма за обработка на видео

Платени програми за обработка на видео (видео монтаж) и пост-продукция на видео

Защо да използвате платен софтуер за обработка на видео и видео монтаж? Безплатното е супер, но знаете, че ако искате нещо качествено и напълно функционално най-вероятно ще трябва да изтръскате джобовете малко.

Платените програми за видео монтаж и обработка са много и всяка има своите отличителни качества. Тук сме се спряли на няколко платени софтуера за видео, които считаме, че са се установили като топ избор за всички професионалисти. Спокойно можем да кажем, че програмите от списъка ни по-долу се използват от 99% от професионалните видео монтажисти по света.

Някои от тези платени програми за видео монтаж имат и безплатни версии (например DaVinci Resolve), но разбира се те са „орязани“ откъм ключови функции, които рано или късно ще ви потрябват. Ако сте напреднал видео монтажист най-вероятно вече ползвате платена „пълна“ версия на някоя програма за видео обработка. Ако пък сте все още прохождащ, може би ще е най-добре да стартирате с безплатна програма за видео и по-късно когато придобиете повече познания, да преминете и към платена версия, възползвайки се от пълните възможности на софтуера.

В списъка ни малко по-долу сме поместили четирите най-добри платени програми за видео обработка спрямо мнението на екипа ни. Разбира се, има и други такива безплатни софтуери за видео монтаж, които можем да поместим вбъдеще, но засега не виждаме такива, които да са на нивото на посочените.

Е, без да ви бавим повече направо ви засилваме към списъка с най-добри платени програми за обработка на видео. Приятно четене! Надяваме се да ви е полезно.

Най-добри ПЛАТЕНИ програми за обработка на видео и видео монтаж:

1. Adobe Premiere Pro

Една от най-добрите опции на пазара и личен фаворит на екипа ни. Premiere Pro е пълен пакет от всички необходими инструменти за професионална обработка на видеоклипове.

Платформа: Windows, и Mac
Основни предимства: Задълбочен видео монтаж, богата функционалност при цветни корекции и грейдинг, множество видео и аудио ефекти, богата функционалност за добавяне на надписи и субтитри, видео тракинг и много др.
Подходящ за: Напреднали

Adobe premiere pro - видео софтуер

Програмата Premiere Pro на Adobe определено заслужава своето място като един от топ софтуерите за видео монтаж. Ако питате професионалистите в областта (питайте ни), благодарение на познатия си нелинеен интерфейс за редактиране, несравнима екосистема от инструменти и мощен набор от възможности за видео и аудио обработка, тя се нарежда на челните позиции.

Въпреки, че често сме сърдити на Adobe заради досадни бъгове в програмата, те продължават постепенно да подобряват интерфейса и да добавят модерни инструменти и функционалности към своя професионален софтуер за редактиране на видео, Premiere Pro CC. Ние лично бихме желали да видим подобрение в направлението бъгове преди да се добавят нови глезотии, но това сме си просто ние.

Ако сте тотален новак, на първо отваряне програмата може да ви се стори леко заплашителна, но това е както всяко друго ново нещо за нас хората. Постепенно ще свикнете да работите с нея и след време е почти сигурно, че няма да искате да я смените за никоя друга. В Premiere Pro ще откриете различни шаблони на работни пространства (workspaces), което я прави много интуитивна когато искате да работите по различни етапи на вашия проект. Например имате готово пространство за груб видео монтаж (рязане на видеоклипове), отделен за цветни корекции, допълнителен за аудио обработка, поставяне на надписи и субтитри и т.н. Най-хубавото в тази насока е, че с лекота ще можете да направите и свой собствен шаблон размествайки и поставяйки прозорците така, както на вас ви е се вижда за добре.

Premiere-а, както го наричаме в индустрията, разполага и със огромен набор от полезни shortcut-и, които ви съветваме да понаучите ако сте решили да обработвате видео с тази програма. Това определено ще ви спести часове работа в дългосрочен план. Може много още да се говори за програмата, но това не е статия специално за нейните функционалности. Всичко, което трябва да вземете от това кратко ревю е, че Adobe Premiere Pro е топ избор за обработка на видео ако сте сериозни и искате да се занимавате с това от средно до професионално ниво. В програмата не липсва почти нищо, което да има в други подобни. Тук ще намерите обработка на 8к резолюции, motion tracking (проследяване на движенията), про цветна корекция и grading, аудио корекция, VR (виртуална реалност) и какво ли още не.

В Медия Трейдинг работим с и препоръчваме Adobe Premiere Pro CC, въпреки че ни ядосва от време на време. Огромен плюс за Premiere е и наличието на огромно количество информация и уроци, които са безплатно достъпни онлайн.

ПЛЮСОВЕ:
 • Висока степен на персонализиране

 • Всички необходими инструменти

 • Богата на ефекти за аудио и видео

 • Задълбочен видео монтаж

 • Обработка и добавяне на надписи

 • Лесно добавяне на субтитри

 • Богата информация онлайн

 • Ускорение с графичната карта

 • Мулти-камерен монтаж

МИНУСИ:
 • Сложна за начинаещи

 • Повече време за разучаване

 • Абонаментен лиценз

 • Кошмарно анимиране на елементите

 • Досадни бъгове от време на време

2. Final Cut Pro X

Може би топ изборът за програма за видео обработка за MAC. Няма потребител на Apple, който да иска да монтира видеоклипове и да не се е натъкнал на Final Cut. Final Cut Pro X набира и все по-голяма популярност като не са малко хората, които преминават изцяло на  MAC системи, за да могат да ползват програмата.

Платформа: Mac
Основни предимства: Задълбочен видео монтаж, богата функционалност при цветни корекции и грейдинг, множество видео и аудио ефекти, богата функционалност за добавяне на надписи и субтитри, видео тракинг и много др.
Подходящ за: Средно ниво и напреднали

Final cut pro x - програма за видео монтаж

Ето го и Final Cut Pro X – про софтуер за редактиране на видео на Apple. Final Cut е насочен както към потребители с по-скромни възможности в редактирането на видео, така и към професионалисти, които създават съдържание за онлайн, ТВ и кино среди. Този софтуер за видео редакция върши страхотна работа, давайки на аматьорите и професионалистите безпроблемна time линия за монтаж на техните клипове плюс всички необходими инструменти за да върви работата по вода.

В последните версии на програмата бяха добавени редица обновления и нови функции като например Smart Conform – функция използваща изкуствен интелект (AI) за кропване (изрязване) на широкоформатни видеоклипове за използване на екраните на мобилни устройства спазвайки форматите на доста от социалните мрежи като например Instagram. В Final Cut Pro X можете да работите с прокси видео файлове, което улеснява и забързва видео монтажа. Програмата поддържа работа със всички най-разпространение файлови формати и кодеци. Налични са инструменти и ефекти за задълбочени корекции на аудио и видео пътките. Чрез придружаващите приложения на Final Cut можете да създавате и редактирате 3Д обекти и анимация, да използвате готови цветни профили LUTs (Look up tables), професионална обработка на цветовете и много други. Доста полезна опция на програмата за Mac е и това, че можете да използвате своя iPad като втори монитор.

С Final Cut Pro X можете да обработвате няколко камери наведнъж, което е страхотно за хората, които снимат и обработват материали от събития като концерти, семинари и др. В този софтуер ще намерите и разширена поддръжка за 360-градусово VR съдържание (виртуална реалност), поддръжка за HDR и HEVC (High Efficiency Video Codec, известен още като H.265).

Ако сте на Mac и искате да обработвате видеоклипове професионално, то задължително бихте искали да ползвате Final Cut Pro X (не че не можете да ползвате и другите програми). Така ще можете да се възползвате от стабилността на системата и пълната интеграция на софтуер с хардуер. Final Cut разбира се можете да свалите само чрез Apple App Store. Хубавото е, че само за 299$ (предишни версии струваха 999$) ще можете да я инсталирате на множество компютри. Друг плюс е, че ще получавате обновления на софтуера автоматично.

ПЛЮСОВЕ:
 • Богата функционалност

 • Всички необходими инструменти

 • Богата на ефекти за аудио и видео

 • Задълбочен видео монтаж

 • Обработка и добавяне на надписи

 • Мулти-камерен монтаж

 • Бързо рендване

МИНУСИ:
 • Сложна за начинаещи

 • Повече време за разучаване

 • Сравнително скъп

 • Само за Mac системи

3. Avid Media Composer

Може би най-използвания от професионалистите софтуер за видео монтаж. Avid съществува „откакто свят светува“ едва ли не и се ползва във всички най-големи медии.

Платформа: Windows и Mac
Основни предимства: Богата функционалност, стандарт в индустрията, задълбочен видео монтаж, висока степен на персонализация, безплатна версия и различни ценови планове и много др.
Подходящ за: Напреднали

Avid media composer - софтуер за видео обработка

Avid Media Composer е една от топ 4 на най-мощните програми за видео обработка / монтаж. С Media Composer професионалистите в областта на видео редакцията получават всичко, от което се нуждаят, за да работят по начина, по който искат. Съвсем до скоро Avid Media Composer беше най-използваната програма в професионалните медии заниващ се с видео пост-продукция. В последните години Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve и Final Cut Pro скъсиха значително дистанцията и отнеха доста от челните позиции на Avid в монтажа на филми и ТВ съдържание.

Богатата палитра от поддържани видео формати прави Media Composer удобно оръжие за обработка на видео материал от всякакви камери – от телефони до най-скъпите кино камери като Panavision, ARRI и RED. До скоро интерфейса на програмата беше съставен от плаващи прозорци, които сами да си преместите, но в последните версии това вече не е така (въпреки, че все още можете да превключите и на такъв режим). Целият интерфейс е напълно преработен, основно за да се почувстват идващите от други програми за видео монтаж „у дома си“. Както и в другите топ софтуери и тук вече ще намерите различни заготовки на работни пространствам, които можете да ползвате за различните цели на работата си. Например работно пространство за цветни корекции, обработка на аудио, ефекти и т.н.

Avid Media Composer поддържа както стандартните резолюции и съотношения на картината HD, Full HD и 4k, така и работа в проекти до 16k. Друг плюс в това направление е и възможността сами да определяте съотношението на вашите композиции. Ако искате да създадете видео с нестандартен размер можете сами да въведете височината и ширината на композицията си.

Както може да се очаква от софтуер стандарт за индустрията, всички инструменти, от които бихте имали нужда за обработка на видео, са ви на разположение. а опитът е подобен на други професионални софтуери за редактиране на видео. И тук като при другите топ имена, можете да създавате стотици аудио и видео пътеки без да се ограничавате в размаха си на работа.

Доста интересни са и някои от най-новите функционалности, добавени в Avid. Такива са Bin Map и Sequence Map. Когато се активират, тези плаващи секции получавате изглед от птичи поглед върху цялото съдържание на вашата папка с материали и бързо да прескочите до необходимия файл или място. Така пестите ценно време.

За Avid Media Composer може да се говори до вдруги ден, но тази статия не е само за него. Затова в заключение ще кажем, че това е един от най-мощните софутери за видео монтаж. Разработчиците са се погрижили освен софтуерната част да интегрират и напълно персонализиран за него хардуер, с който да се вдигне производителността на екипите. Avid е доста скъпа програма и ако отидете на сайта им ще намерите най-различни планове за различните нужди, но добрата новина е, че ще откриете и базова безплатна версия наречена Media Composer First, която ще ви позволи да се учите. Във версията Ultimate пък ще намерите наистина новаторски функционалности.

ПЛЮСОВЕ:
 • Стандарт за индустрията

 • Богата функционалност

 • Всички необходими инструменти

 • Богата на ефекти за аудио и видео

 • Задълбочен видео монтаж

 • Задълбочено персонализиране на интерфейса

МИНУСИ:
 • Сложна за начинаещи

 • Повече време за разучаване

 • Сравнително скъп

 • Нужда от мощен компютър

4. DaVinci Resolve Studio

Абсолютният хегемон когато става въпрос за цветни корекции и grading (оцветяване) на видео картината. Със завидно напредналите си инструменти за motion tracking (проследяване на движението), селективно избиране на цвят, работа на възли (nodes), интегрирана аудио конзола Fairlight със стотици ефекти и пътеки и софтуер за анимация Fusion, пълната версия на DaVinci Resolve е невероятен инструмент за цялостна видео и аудио обработка.

Платформа: Windows, Mac и Linux
Основни предимства: Motion tracking, работа с възли (nodes), цветни корекции и грейдинг, множество функции за видео монтаж, богата функционалност за аудио обработка (fairlight), добавяне на видео ефекти (Fusion)
Подходящ за: Напреднали

Davinci resolve studio - видео монтаж програма

DaVinci Resolve е една от установените норми във видео и кино индустрията, когато става въпрос за цветни корекции и grading (оцветяване). Програмата разполага с ненадминати инструменти в това отношение – прецизния motion tracking (проследяване на обект), селективното избиране и промяна на цвета, Magic Mask, Colour Warper и още редица други иновативни инструменти изстрелват програмата на първо място в списъка на хората, които се занимават професионално с цвят във видео продукциите.

С DaVinci Resolve Studio обикновено работят повече напредналите видео юзъри, тъй като програмата е сложна и изисква едно добро ниво на познание за видеото като цяло. Например без да знаете достатъчно за различните работни цветни пространства ще ви е трудно дори да стартирате правилно проект.

Но да погледнем какво имаме като опции за суров и фин видео монтаж. Това в DaVinci Resolve се случва в страницата Cut. Хубавото е, че ако сте ползвали и свикнали да работите с някоя от другите водещи програми за видео монтаж и сте научили да ползвате shortcut-ите им, ще можете да ги пренесете и тук. В менюто с найстройки можете да изберете да монтирате с клавиатурата на Premiere Pro например.

Някои чудесни иновации при DaVinci са наистина прости неща, които не бихте сметнали за полезни, докато обаче не ги изпробвате. Вземете например инструмента за аудио изрязване. Когато го използвате върху някой клип, той се увеличава по размер, което прави много по-лесно да видите къде трябва да спрете срязването. Доста, доста просто, но още по-умно като идея. Когато става въпрос за видео монтаж от време на време имаме нужда ползваме и ефекти. Това в DaVinci Resolve отново е решено много иновативно. Можете да прегледате ефекта без въобще да го прилагате. Само трябва да сложите курсора на мишката върху него и ще видите как се отразява на видеото в реално време. Така много по-лесно ще подберете правилния за вас ефект.

Във платената версия на програмата (Studio) има и един все повече набиращ скорост инструмент, който се казва Smart Reframe. С него лесно можете да смените съотношението на страните на своя клип и да го пригодите за някоя социална мрежа или платформа като например Instagram, където се предпочита квадратен формата (1:1), вместо широкоъгълен (16:9).

Друг огромен плюс на програмата е работата със звук. В това направление Fairlight е звуковия модул, който Resolve интегрира. Fairlight в последните версии на DaVinci Resolve, получи значителни подобрения. Основното е, че вече е много по-лесно да управлявате и навигирате из интерфейса с помощта на клавиатура и мишка. Най-любимата ни промяна идва с подобрения инструмент за контекстно редактиране – който променя своята функция в зависимост къде и как щракнете върху аудио клип. Чрез това подобрение определено се пести много време в навигиране и кликове.

В Blackmagic Design наистина не спират да работят за подобряване на DaVinci Resolve. Това постоянно подобрение на софтуера и вкарването на нови и иновативни функционалности го прави по-достъпен и още по-мощен. Но също така оценихме демократизацията на някои мощни функции.

В заключение можем да кажем, че няма как толкова накратко детайлно да покрием всички функции на тази почти необятна програма. Затова сме я класирали като подходяща осново за напреднали потребители защото само такива могат да използват напълно капацитета на DaVinci Resolve. Ние лично сме големи почитатели на Blackmagic Design и техните продукти, въпреки че работим с пакета на Adobe. Особено готина е и цената, която е 299$ за разлика от скъпите абонаментни планове на Adobe и цените при другите конкуренти.

ПЛЮСОВЕ:
 • Стандарт за цветни корекции и grading

 • Богата функционалност

 • Всички необходими инструменти

 • Богата на ефекти за аудио и видео

 • Задълбочен видео монтаж

 • Задълбочено персонализиране на интерфейса

 • Сравнително евтина

 • Силно оптимизирана за плейбек и рендеринг

 • Много добра цена

МИНУСИ:
 • Сложна за начинаещи

 • Повече време за разучаване

 • Сложна работа с надписи и субтитри

Безплатни програми за обработка на видео / безплатен софутер за видео монтаж и пост-продукция

На пазара съществуват множество безплатни програми за видео обработка, сред които всеки запален по видео заснемането и видео монтажа може да избира според възможностите и предпочитанията си. Има разбира се програми както за Mac системи (Apple), така и програми за обработка на видео за Windows 10 (и по-старите му версии). Софтуерите за видео обработка не се ограничават само до десктоп работни станции. Има и за мобилни телефони и таблети като например приложенията за обработка на видео Adobe Premiere Rush, QUIK, KineMaster, iMovie, Filmora Go и много други.

От техните качества може да се възползва всеки начинаещ в тази област и в процеса на разучаването им и работата с тях да става все по-добър и по-добър. Безплатният видео софтуер дава възможност на всеки, който има желание за това, да свърши нещо елементарно по лесен и бърз начин, като в крайна сметка има шанса да постигне отлични резултати. И разбира се не на последно място – БЕЗПЛАТНО!

Без значение от работната ви система (компютър), с помощта на тези безплатни видео редактори имате широк и практически неограничен достъп до различни безплатни приложения за редактиране и монтаж на видео, както и до разнообразни специални визуални ефекти, така че да можете да качвате перфектни във всяко отношение видео клипчета в YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok и къде ли още не.

Заснемане на видео със смартфон и обработка на видеклипове с безплатни приложения

В днешно време камерата на смартфоните ни става все по-съвършена и затова устройството, което използваме за снимане на видео, вече не е така важно. Това разбира се не важи когато говорим за професионално видео. Тогава устройството (разбирай камерата) е от огромно значение. Множеството качествени безплатни програми за видео монтаж, които ни позволяват създаването на приличен видеоклип, правят достъпно това изкуство за всеки по-технически грамотен и запален по магията на заснемането и видео обработката.

От множеството безплатни приложения за редактиране и монтаж на видео обаче трябва да изберем най-доброто и подходящото за самите нас и целите ни, защото далеч не всички от тях са подходящи в това отношение.

Е, след този дълъг, но необходим увод, нека разгледаме нашия избор за

Най-добри БЕЗПЛАТНИ програми за обработка на видео и видео монтаж:

1. DaVinci Resolve – Безплатна версия

Топ изборът на колористите предлагащ огромни възможности за видео и аудио обработка

Платформа: Windows, Mac и Linux
Основни предимства: Цветни корекции и грейдинг, множество функции за видео монтаж, богата функционалност за аудио обработка, добавяне на видео ефекти
Подходящ за: Напреднали

Davinci resolve free - безплатна програма за видео монтаж

DaVinci Resolve е една от най-добрите програми за обработка на видеоклипове с безплатна версия. Това е и нашия топ избор когато става дума за безплатна програма за видео монтаж. DaVinci Resolve се използва в стотици (да не кажем хиляди) филмови и телевизионни продукции със среден и голям бюджет. Този софтуер има панел за изключително мощни възможности за цветови корекции (color correction and grading), видео монтаж и аудио обработка, така че това може да е софтуера и за вас.

Освен стандартните функции за обработка на цвят, има и разпознаване на лица и проследяване (motion tracking), така че да можете да регулирате и променяте тона на кожата, цвета на очите и устните или други движещи се предмети в сцената. За аудио обработка DaVinci Resolve закупи компанията Fairlight и внедри нейните възможности в своя софтуер чрез набор от инструменти за редактиране от висок клас, които ви позволяват да смесвате и управлявате стотици аудио канали.

Удивително е, че Resolve е достъпен с почти всички функции, налични и в безплатната версия. Ако търсите най-добрия безплатен софтуер за редактиране на видео за Windows или Mac, това може да е правилния избор за вас.

Тази програма има и платена версия, с която можете наистина да навлезете в дълбочина и да намерите още повече опции за работа, добавяне на интересни визуални ефекти (VFX) и множество други страхотни функционалности.

ПЛЮСОВЕ:
 • Страхотна корекция на цветовете

 • Мощна аудио обработка

 • Вградени ефекти и преливки

 • Задълбочен видео монтаж

МИНУСИ:
 • Сложна за начинаещи

 • Повече време за разучаване

2. HitFilm Express

Една от най-добрите безплатни програми за видео монтаж, предлагаща почти всичко необходимо за начинаещи и средно напреднали

Платформа: Windows и Mac
Основни предимства: Работа с 4k резолюция, използва графичната карта за ускорение на работата, добра стабилизация на видео, множество видео ефекти и др.
Подходящ за: Начинаещи и средно напреднали

Hitfilm express - безплатна програма за видео монтаж

Hitfilm Express е може би най-добрият безплатен софтуер за обработка на видео. Програмата ще допадне много на начинаещите във видео монтажа. С нея ще можете свободно да редактирате и обработвате своите видео файлове като програмата ще ви даде опции за добавяне на различни ефекти, преливки, стабилизиране на „треперещ“ видео материал и много други. Разбира се по-напредналите потребители също могат да се възползват от богатите функционалности на безплатния софтуер и с лекота да обработват своите видеоклипове.

Hitfilm Express вече има и автоматичен стабилизатор, което прави разклатените кадри да изглеждат по-плавни. В софтуера ще откриете още и опции за проследяване на движението (motion tracking), инструмент за избор на определен цвят и селективното му регулиране и инструмент за изрязване и панорамиране (crop and pan) известен още и като ефект на Кен Бърнс (Ken Burns effect). Други функции включват редактиране на 360-градусово видео и работа с 3D ефекти.

Hitfilm Express е оптимизирана за модерните видео файлове и поддържа резолюции до 4K, ускорено GPU декодиране с графични карти AMD, Nvidia и Intel (само за Windows компютри), вградена поддръжка за Dolby AC3 аудио и др. Hitfilm също така поддържа VEGAS файлове и ефекти. Програмата е със светла тема – но ако предпочитате тъмните цветове, това ще ви струва 9$.

За съжаление програмата не е на 100% безплатна и за да използвате някои добавки към нея ще трябва да ги заплатите. Цените им започват от 10$.

ПЛЮСОВЕ:
 • Стотици ефекти и пресети

 • 2D и 3D композиране

 • Множество видео уроци

 • Неограничен брой писти и преливки

МИНУСИ:
 • Платени добавки

 • Платена тъмна тема

3. Shotcut

Един чудесен избор за видео монтаж. Огромен плюс на програмата е, че е наистина 100% безплатна и работи на почти всички платформи като Windows, Mac и Linux.

Платформа: Windows, Mac и Linux
Основни предимства: Цветни корекции и грейдинг, множество функции за видео монтаж, богата функционалност за аудио обработка, добавяне на видео ефекти
Подходящ за: Начинаещи

Shotcut - безплатна програма за видео обработка

Shotcut е доста интересна опция за програма за видео монтаж. Този е подходящ за ниво на умения – малко след начинаещи, но все още неподготвени да използват сложните функционалности, които основните програми-стандарти в инудстрията предлагат (Avid Media Composer, Premiere Pro или Final Cut Pro X).

Предимство на Shotcut e неговия лесен за използване интерфейс, който можете да персонализирате чрез разместване на различните му панели. Въпреки, че е безплатна програма, Shotcut се отличава с доста богата на функционалности времева линия (editing timeline). Други предимства включват възможност да обработва до 4k видео резолюция, поддържа огромен набор от файлови формати и съдържа богата гама от филтри. Не трябва да се подминава и факта, че разполага и с някои добри специални ефекти.

Разбира се има си и негативни страни. Една такава е, че процеса на добавяне на преливки (преходи) е малко странен. Друга е, че можете да добавяте филтри само към един видеоклип наведнъж. Това пък довежда до по-бавна работа.

Да, Shotcut не е DaVinci Resolve, НО нека не забравяме, че това е безплатен инструмент за видео обработка и то с отворен код. Това само по себе си е впечатляващо.

ПЛЮСОВЕ:
 • 100% безплатна

 • Работи добре и на слаби машини

 • Вградени ефекти и преливки

 • Задълбочен видео монтаж

МИНУСИ:
 • По-различен интерфейс от стандартните

 • Повече време за свикване

 • Липсва Motion Tracker и Стабилизация

 • Няма опция за 360 градуса и VR видео

 • Понякога плейбека засича

4. Lightworks

Безплатната версия на една от най-използваните програми за видео монтаж във Холивуд и може би най-добрата безплатна опция за видео обработка.

Платформа: Windows, Mac и Linux
Основни предимства: Работа с мулти-камерни композиции, експорт на видеоклипове директно към социални мрежи, качествени и бързи инструменти за рязане и монтаж и др.
Подходящ за: Начинаещи, средно напреднали и напреднали

Lightworks - безплатна програма за видео монтаж

Всеизвестен факт е, че Lightworks е в челните редици за монтаж на филми вече две десетилетия. Софтуерът е използван в много от най-добрите филми в историята на киното като: The Wolf of Wall Street, LA Confidential, Pulp Fiction, Heat, Road to Perdition, Hugo, The King’s Speech и много други! Това само по себе си трябва да говори много за възможностите на тази програма за обработка на видео.

В последните си версии Lightworks надгражда репутацията си на топ инструмент за редактиране на видео, разширявайки и така широкия набор от функционалности с нови възможности за импорт и експорт на файлове, както и обогатени възможно формати на кадър в секунда (frame rate). Lightworks предлага и множество видео и аудио формати, с които можете да работите. Това пък от своя страна улеснява много работата на монтажиста и позволява много по-плавния работен процес.

Този софтуер за видео обработка се отличава с работни видео резолюции до 8k, което означава, че ще можете да се възползвате напълно от пълните функционалности и на едни от най-модерните видео камери поддържащи тази резолюция като например Canon R5, RED Weapon, Blackmagic Design URSA Mini Pro 12K и някои други. Lightworks ще е доста полезен и за хората, които търсят начин да експортват и качват видеоклипове в Instagram и други платгорми, които предпочитат квадратни резолюции като например 1080 x 1080px в съотношение на картината 1:1. Прогамата разполага с темплейти именно за работа и експорт ва такъв размер.

В последните си версии програмата беше значително подобрена. Едно значително такова подобрение е нейния интерфейс. Вече можете да настройвате цветовата схема на работното пространство и да размествате панелите както намерите за добре. Всичко това ще отркиете в меню Settings (настройки). И за финал ще споменем и видео уроците, които авторите са подготвили за начинаещите потребители. Можете да ги видите тук.

ПЛЮСОВЕ:
 • Видео резолюции до 8k

 • Модерен интерфейс

 • Видео темплейти за социални мрежи

 • Работи с всякакви frame rates (кадъра в секунда)

 • Множество ефекти и преливки

 • Много и полезни видео уроци

МИНУСИ:
 • Лимитации в безплатната версия

5. Openshot

Най-лесната програма за видео монтаж от абсолютно начинаещи потребители. Openshot е перфектна за хора без никакъв опит в пост-продукцията на видео материали.

Платформа: Windows, Mac и Linux
Основни предимства: Интуитивният и минималистичен потребителски интерфейс.
Подходящ за: Абсолютно начинаещи потребители

Openshot - безплатен софтуер за видео монтаж

Openshot е изключително лека и приятна програма за видео монтаж подходяща за напълно начинаещи непрофесионалисти във видео монтажа. Лесният й за използване потребителски интерфейс спомага за интуитивното ползване на от новаците. Това е и основното предимство на програма пред други подобни.

OpenShot е доста ефективна и приятна опция за семпла обработка на видеоклипове и е най-подходяща за преоразмеряване на видеоклипове, мащабиране (scale), подрязване (crop), завъртане и други базови опции за корекция. Освен това са налични и други основни опции като кролове с текст, редакция на скоростта на клипа (time mapping), обработка на аудио пътеките и др.

Ако не сте придирчиви и просто искате набързо да си свършите някоя работа по базово обработване на видеоклиповете ви, то OpenShot е добър избор за тази цел. Като цяло програмата е елементарна и не се препоръчва за по-напреднали потребители, които биха имали нужда от повече функционалност и стабилност.

ПЛЮСОВЕ:
 • Неограничени аудио и видео пътеки

 • Шаблони за текст

 • Drag-n-drop функционалност

 • Налични всички необходими базови видео ефекти

 • Възможност за анимиране на обекти

МИНУСИ:
 • Лимитран набор от ефекти

 • Понякога лагва и забавя работата

Често задавани въпроси

Ако търсите конкретен отговор на въпроса „Коя е най-добрата програма за обработка на видео“, то тогава ще трябва да се отговори така: Най-добрата програма за видео обработка е тази, която ви допадне като интерфейс и съдържа всички необходими функционалности, за да си свършите работата.

За аматьорите и хората без опит в областта на видео монтажа това може да е най-опростена програма вградена в Windows или iOS, но за професионалистите тя би била съвсем различен и много напреднал софтуер като Adobe Premiere Pro, Avid Media Composer и т.н.

В онлайн пространството съществува плеяда от безплатни софутери за видео обработка, сред които всеки запален по видео заснемането и видео монтажа може да избира според възможностите и предпочитанията си. Има разбира се програми както за Mac системи (Apple), така и програми за обработка на видео за Windows 10 (и по-старите му версии). Софтуерите за видео обработка не се ограничават само до десктоп работни станции. Има и за мобилни телефони и таблети като например приложенията за обработка на видео Adobe Premiere Rush, QUIK, KineMaster, iMovie, Filmora Go и много други.

От безплатните опции за софтуер за видео монтаж бихме отличили: безплатната версия на DaVinci Resolve (Blackmagic Design), HitFilm Express, Shotcut и Lightworks.

Платените програми за видео обработка в днешно време са доста, а техния брой нараства всяка година, тъй като софтуерните компании все повече отчитат ръста на интерес на потребителите към този сегмент от пазара на софтуер. Бумът на аматьорси и професионални видео продукции в последните няколко години е значим и това води до разработката на нови програми за видео монтаж.

От платените програми за видео обработка, които имат и премиум функционалности най-добрите и използвани от професионалистите са четири. Това са: Adobe Premiere Pro, Avid Media Composer, DaVinci Resolve и Final Cut Pro (Apple).

Е, в крайна сметка коя е най-добрата програма за видео монтаж?

Истината е, че няма само една която да наречем „най-добрата“. Всяка програма има свои плюсове и минуси и е въпрос на вкус или свикване. Е, разбира се не е нужно да се ограничавате само до една програма за видео обработка. Понякога различните задачи изискват различни подходи за изпъление, което означава, че можете да работите и с повече от един софтуер за решаването на определени казуси. Например можете да направите монтажа на видеото си в Adobe Premiere Pro, а да решите да го „довършите“ с цветове и аудио с уникалните инструменти на DaVinci Resolve.

Нашият съвет е да изпробвате колкото можете повече от тези програми и по този начин сами ще усетите коя е най-правилната за вас. Понякога е въпрос и на визия и стилистика. Една визия допада на едни хора, друга на други и т.н. Друг път е и до бюджет разбира се. Ако безплатните програми ви вършат идеална работа, то няма нужда да давате пари, които можете да вложите в нещо друго по-полезно за видео продукцията ви.

Е, надяваме се да сме били полезни с тази изчерпателна статия… леле, леле тя станала над 5000 думи. Май е време да ви кажем чао и до скоро. Следете блога ни. Не постваме често, но се опитваме да даваме качествено съдържание когато го правим.

видео монтаж, видео монтаж android, видео монтаж iphone, видео обработка, най-добри програми за видео монтаж, най-добри програми за видео обработка, обработка на видео, пост-продукция на видео, приложение за видео монтаж, приложения за видео обработка, програма за видео монтаж, програма за видео обработка, Програма за обработка на видео за windows 10, софтуер за видео монтаж, софтуер за видео обработка
Предишна публикация
Безплатно Сваляне от YouTube | Как да Свалим Музика и Видео?

Подобни Постове